Zborski grad - prve hrvatske glazbene stranice

[ENGLISH][HRVATSKI]

Počeci

"Zborski grad" - prve hrvatske glazbene stranice - stvorene su u pionirsko doba Interneta u Hrvatskoj, u ljeto 1995. godine. Ne samo da su te stranice prve prezentirale tu specifičnu temu, one su od samog početka zapažene i radi originalnog dizajna. Već u prosincu 1995. godine našle su se na popisu 100 najzanimljivijih WWW servera i HTML stranica u Hrvatskoj po izboru hrvatskog internetnog magazina "NeT", popraćene s tekstom "Vrlo duhovito osmišljene stranice akademskog zbora 'Ivan Goran Kovačić'." Također su i primjećene od vodećeg hrvatskog dnevnika "Večernji list" 15. srpnja 1996. godine, kao jedna od četiri hrvatskih glazbenih stranica vrijednih posjeta.

Ove stranice bile su amaterski poduhvat člana zbora i Internetskog entuzijasta Marka Pinterića. No, pošto se intenzitet njegovih zborskih aktivnosti smanjio netom nakon stvaranja stranica te pošto nije postojala volja s strane ostalih članova zbora za sudjelovanje u njihovom razvoju, stranice su prestale napredovati i sadržavati svježe informacije.

Uklanjanje

Tek 1998. godine zborska uprava je postala svjesna važnosti Internetne prezentacije i odlučila da se nešto mora učiniti vezano za razvoj zborskih stranica. Tako je član uprave, Bojan Barisić, imenovan je održavateljem službenih stranica. On je obavijestio avtora "Zborskog grada" da ce preuzeti stranice, ali ga namjerno nije izvjestio da smjera postojeće stranice izbrisati i zamijeniti ih sa vlastitima. Da nije avtor imao kopiju svoje kreacije na vlastitom tvrdom disku, stranice bi bile nepovratno izgubljene.

Umjesto toga počela je borba između članova uprave, avtora starih i novih stranica oko budućnosti zborske prezentacije. Pošto nove Internetne stranice nisu imale nikakve osobnosti, a bile su jedva više informativne i svježe nadopunjene nego stare, postignuti kompromis je tražio da obje stranice ostanu na Internetu i predstavljaju zbor. No, taj je dogovor konačno prekršen nekoliko godina kasnije, kad je "Zborski grad" ponovo izbrisan, a njegovom avtoru onemogućen pristup na njegov Internetni prostor.

Povratak

Nekoliko godina te su stranice životarile na različitim besplatnim serverima. Nijedan od tih servera nije preživio do 2004. godine. No te godine avtor "Zborskog grada" je konačno odlučio da vrati svoje stranice na Internet, ovaj puta - nadajući se - zauvijek. Napravljene su samo male promjene, kako bi se zadržala čitljivost stranica, još uvijek vjerno prikazujući poslijednju funkcionalnu verziju. U međuvremenu službene stranice zbora promjenjene su još jedan put, ali po mišljenju mnogih baš prve stranice ostaju i dalje najbolji prikaz zbora, bilo po mjerilima iz 1995. bilo 2004. godine.

Možete pisati autoru!